Over mezelf

Over mezelf
Mijn naam is Jos Dirkx, geboren in 1958, psychiater (BIG registratie 49020647601), psychotherapeut (BIG registratie 19020647616) en psychoanalyticus. Ik ben in 1983 afgestudeerd als arts aan de Rijksuniversiteit Limburg (nu Universiteit Maastricht). Van 1987 tot 1991 heb ik mij gespecialiseerd tot psychiater in het Academisch Ziekenhuis Utrecht (UMCU), en RNO Centrum voor GGz Rotterdam. Van 1993 tot 2000 volgde ik de opleiding tot psychoanalyticus bij het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap (NPG, 1947-2016). Vanaf 2011 ben ik opleidingsanalyticus, aanvankelijk bij het NPG, later bij de NPaV. Van 2012 tot 2016 was ik als voorzitter van het NPG nauw betrokken bij de fusie met de twee andere psychoanalytische verenigingen tot één nieuwe Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV, 2016-heden).
Van 1991 tot 2014 ben ik als psychiater werkzaam geweest bij diverse GGz instellingen: Bavo-RNO Rotterdam, Altrecht Utrecht/Zeist en het Nederlands Psychoanalytisch Instituut Utrecht. Sinds 1996 ben ik als zelfstandig gevestigd psychiater en psychotherapeut werkzaam in eigen praktijk. De praktijk is lid van de vereniging van zelfstandig gevestigde psychiaters (VUP) in Utrecht en omstreken. Al vele jaren maak ik deel uit van een maandelijkse intervisiegroep van psychiaters in de regio Utrecht. Ook bezoek ik maandelijks twee huisartsenpraktijken (HAP Tuinwijk en HAP Weerdsingel) ten behoeve van consultatie en kunnen ook andere huisartsen voor een consult een beroep op mij doen. Vanaf medio 2019 ben ik redactielid van het Tijdschrift voor Psychoanalyse en haar toepassingen (uitgave van Boom) en vanaf 2021 hoofdredacteur van dit tijdschrift (tijdschriftvoorpsychoanalyse.nl). Tenslotte valt nog te vermelden dat ik getrouwd ben en drie kinderen en twee kleinkinderen heb.

"Zelf, maar niet alleen"
Liefde en werk zijn naar mijn mening de twee pijlers in het leven. Het geluk dat je als mens ervaart, wordt bepaald door de voldoening die je krijgt uit je werk, je hobby, je bezigheden en uit je relaties met je partner, je familie en je vrienden. Het is belangrijk dat je een zekere passie ervaart in de relaties die je hebt en de dingen die je doet.
Spanningen en depressies kunnen deze voldoening blokkeren. Maar problemen die u ervaart in uw werk of relaties, kunnen omgekeerd ook de oorzaak zijn van spanningen en depressies.
Het doel van de therapie is om de oorzaak van deze blokkades op te sporen en weg te nemen. Als we er in slagen de belemmeringen op te heffen, zult u zich meer ontspannen en vrij door het leven bewegen en meer geluk en levensvreugde ervaren.